13.12.2017 - 06:31
A  A
Contact

The Leipzig School of Human Origins

c/o Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology
Deutscher Platz 6
04103 Leipzig
Germany

phone: ++49 (0) 341 3550 122
fax: ++49 (0) 341 3550 119
e-mail: leipzig-school@[>>> Please remove the brackets! <<<]eva.mpg.de

Supplementary seminars

Academic Year 2016/17

1) Weekly seminars:

a) Department of Primatology
  • Department Seminar (Prof. Dr. Christophe Boesch) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, U2.50
    Tuesday, 11:00-12:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
  • Field Meeting (Prof. Dr. Christophe Boesch) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, U2.50
    Thursday, 14:00-15:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
  • Lab Meeting (Dr. Linda Vigilant) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, U2.50
    Tuesday, 13:00-14:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
  • Journal Club Primatology (Prof. Dr. Christophe Boesch) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, U2.50
    Thursday, 15:00-16:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Presentation of a scientific paper with grade
  • Hormone Journal Club (Dr. Tobias Deschner) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, U2.50
    Wednesday, 10:00-11:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
b) Department of Evolutionary Genetics
  • Department Seminar (Prof. Dr. Svante Pääbo) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar area Genetics, 3rd floor
    Thursday, 13:00-14:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment

  • Journal Club Evolutionary Genetics (Prof. Dr. Svante Pääbo) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar area Genetics, 3rd floor
    Wednesday, 17:00-18:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
  • Journal Club Molecular Anthropology (Prof. Dr. Mark Stoneking) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar area Genetics, 3rd floor
    Friday, 10:00-11:00
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Presentation of a scientific paper with grade
c) Department of Human Evolution
  • Morphological Meeting (Nicholas Stephens) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar room U2.50
    Wednesday, 13:00-14:30
    1.5h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
  • Archaeology Group Meeting (Dr. Shannon McPherron) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar room U2.50
    Wednesday, 14:30-16:00
    1.5h/ every 2nd week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
  • Archaeological Sciences Group Meeting (Dr. Marcello Mannino) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar room U2.50
    Wednesday, 14:30-16:00
    1.5h/ every 2nd week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Active participation, oral assignment
  • Journal Club Human Evolution (Prof. Dr. Jean-Jacques Hublin) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar room 4th floor
    Friday, 15:30-16:30
    1h/week for 1 semester, 30h incl. 15h of course time
    Presentation of a scientific paper with grade
  • Dept. of Human Evolution: Internal Talk Series (Prof. Dr. Jean-Jacques Hublin) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar room 4th floor
    2h/month for 1 academic year (2 semesters)
    30h incl. 15h of course time
    Presentation with grade

2) Workshops

  • Statistical Rethinking (Richard McElreath) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Seminar Room, 4th Floor
    Starting on October 25 the course comprises 20 sessions à 1 hour for a duration of 10 weeks, taught from 9:00-10:00 on Wednesdays and Fridays

  • Python Course (Frédéric Romagné) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Room U0.26
    October 11-December 20, 2017 from 9:00-11:00 on Wednesdays

  • Non-Parametric Tests and Their Application in R (Roger Mundry) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Room U0.26
    March 13-17, 2017 from 10:00-14:00
    Active participation, in-class exercises

  • Intermediate R Course, Part II (Colleen Stephens) - 1 ECTS/round
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Room U0.26
    first round: March 06-10, 2017, 10:00-11:00 daily
    second round: March 27-31, 2017, 10:00-11:00 daily
    Regular and active participation, in-class exercises

  • Intermediate R Course, Part I (Colleen Stephens) - 1 ECTS/round
    MPI-EVA, Deutscher Platz, Room U0.26
    first round: February 13-17, 2017, 10:00-11:00 daily
    second round: February 27-March 03, 2017, 10:00-11:00 daily
    Regular and active participation, in-class exercises

  • General Introduction to Statistics (Roger Mundry) - 1 ECTS
    MPI-EVA, Deutscher Platz 6, Room U0.26
    February 20-24, 2017 from 11:00-13:00
    Active participation, in-class exercise

Additional workshops are going to be announced during the academic year.